Een angst of fobie heb je niet. Je doet het!

Angst maakt deel uit van ons interne alarmsysteem. Het is een aangeboren en volkomen natuurlijk overlevingsmechanisme. De angstreflex maakt dat je voorzichtig bent en in staat om te vluchten in geval van gevaar.

Of geeft je een signaal dat je je lichaam moet beschermen. Denk maar eens aan een bal die onverwacht op je af komt en hoe je dan automatisch een beweging maakt om je hoofd te beschermen. Angst is met andere woorden een primaire emotie die we heel hard nodig hebben.

Maar wat als het alarmsysteem van angst onnodig afgaat? Dat je door een willekeurige gebeurtenis opeens met het zweet in je handen staat te trillen op je benen. Of overvallen wordt door hartkloppingen. Dat je het ‘Spaans benauwd’ krijgt alleen al bij de gedachte aan dit probleem!

Brrr. Gehinderd worden door angsten of fobieën is slopend. De meeste mensen ervaren dit alsof ze de controle over hun leven kwijt zijn. Je kunt immers niet meer doen wat je eigenlijk zou willen. Je voelt je onvrij. Een onvrijheid die van binnenuit komt. De angst lijkt sterker te zijn dan jijzelf. Je wordt zelfs bang voor de angst…

Wist jij dat de wetenschap zo’n 500 angsten en fobieën onderscheiden heeft, waar mensen onder lijden?! Een aantal bekende zijn: straat/pleinangst, faalangst, hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie, rijangst, liftangst, angst voor spinnen, honden, muizen, katten etc.

Maar hoe komt dat nou eigenlijk, zul je je misschien afvragen. Je kunt last krijgen van angsten of fobieën als je autonome zenuwstelsel overbelast is. Door schrikreacties in het verleden, die je toentertijd niet verwerkt hebt. Je systeem verwerkt schrikreacties bijvoorbeeld door te huilen, of erover te praten. Door troost. Maar als dat niet gebeurt blijven de stresshormonen in je lichaam zitten. En dan hoeft er later maar iets te gebeuren (een zintuigelijke ervaring die jouw hersenen koppelen aan die oorspronkelijke schrik) en plop: daar dient de oorspronkelijke angst zich in al zijn oorspronkelijke hevigheid weer aan.

De angstreactie is dus in feite een herinnering van je systeem aan een onverwerkte onbewuste ervaring in het verleden.

Refereert zo’n angst of fobie dan altijd aan hele heftige ervaringen in het verleden? Dat kan, maar dat hoeft helemaal niet! Een diepe schrik van een spin, of een kikker, of een grote hoogte, of een luchtzak in een vliegtuig, of een onverwachte manoeuvre van iemand, kan een diep spoor achterlaten in de hersenen van een klein kind. En als gevolg daarvan op latere leeftijd voor veel onnodige onrust zorgen.

Onder hypnose kun je je weer bewust worden van de oorspronkelijke ervaring en de bijbehorende emoties ontladen (verwerken). Dat brengt jouw autonome zenuwstelsel weer tot rust, waarna je angst of fobie binnen de kortste keren opgelost is.

Magic? Nee. Logica.

Ik doe niets liever dan jou van die vreselijke angstblokkade afhelpen.

Paniekaanvallen of wel de strijd tussen je hoofd en je buik

In je hoofd weet je waarschijnlijk wel dat je niet bang hoeft te zijn voor de straat, het plein, het vliegtuig, spreken in het openbaar, de lift etc. etc. Maar je lichaam heeft al lang alarm geslagen.

De irrationele reactie lijkt vanuit je buik te komen want daar voel je die onrustige spanning als eerste. Maar de werkelijkheid is dat deze angstprikkel komt van de amygdala, het angstcentrum dat vlak bij je hersenstam zit.

Deze geeft de impulsen om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Deze oerprikkel is bedoeld om te kunnen overleven in een situatie waar je mogelijk dood kunt gaan. Deze gelegenheden doen zich in de werkelijkheid maar weinig voor want wanneer kom je nog oog in oog te staan met een tijger?

Wat te doen? De paniekprikkel moet doorbroken worden dus doe je precies het tegenovergestelde van wat je buikgevoel zegt. Want wanneer je blijft vechten, vluchten of bevriezen in alledaagse omstandigheden, maak je het probleem alleen maar groter. Je conditioneert jezelf om juist op die manier te blijven reageren. Wanneer je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Albert Einstein zei al dat je het probleem altijd een niveau hoger moet oplossen, dan dat het zich voordoet.

Het is tijd om een oplossing te zoeken dat kan met Hypnotherapie of IEMT technieken. Hiermee koppelen wij de gevoelens los van de gebeurtenis waardoor de angsten, fobieën en paniekaanvallen zullen verminderen en zelfs helemaal verdwijnen. Geen langlopende therapieën antidepressiva of heftige confrontaties maar gewoon simpele technieken.

Krijg weer vertrouwen in jezelf en het leven. Dit klinkt wonderlijk en zo voelt het dan ook na de therapie. Maar hypnose en IEMT kunnen je er definitief van af helpen.

Bevrijd jezelf want hoe mooi zou het zijn als…