De meeste dingen doe je bewust het nemen van beslissingen wanneer je een handeling verricht bijvoorbeeld een lepel of vork naar je mond brengen. In het dagelijks leven nemen we de meest uiteenlopende beslissingen en meestal doe je dat bewust. Je bent je dan bewust van je keuze mogelijkheden. Het afwegen van mogelijkheden, het overdenken van handelingen, logisch beredeneren, analyseren dat zijn activiteiten die bij het bewustzijn oftewel de kritische mind horen.

Als je vaak dezelfde handelingen verricht ontstaat er op een gegeven moment een situatie waarbij je niet meer bewust hoeft na te denken en schakelt je brein over naar de automatische piloot.
Het onderbewustzijn heeft de handeling geleerd en denkt nu voor jou. Het is een automatisme geworden. Dit automatisme wordt al heel snel in werking gesteld. Toen je probeerde te lopen ging je eerst heel voorzichtig staan, daarna heb je heel bewust je ene voet voor de andere gezet. Alleen met vallen en opstaan, leert jouw onbewuste hoe je voeten moeten worden geplaatst en het evenwicht moet worden bewaard. Door al het oefenen en de ervaring kon je op een gegeven moment lopen. Het lopen werd een onbewust proces. Zo heb je bijvoorbeeld ook leren fietsen, schrijven lezen etc.
Het onbewuste regelt het allemaal omdat hij het geleerd heeft. Zo werkt het ook met aangeleerd gedrag, zoals roken. Ik weet zeker dat je het allereerste trekje niet lekker vond, maar het was zo stoer en je vrienden deden het dus…… Er waren genoeg redenen om mee te doen en dat gaf weer een bepaalde emotie of gevoel. En onbewust werd het roken gekoppeld aan gezelligheid, ontspanning en erbij horen. Je hebt zelf geprogrammeerd dat roken bij bepaalde bezigheden hoort, het onbewuste houdt dit in stand. Zo kun je het onbewuste van alles leren wat jou kan helpen, het is eigenlijk net een soort computer die je zelf kunt programmeren. Maar er gebeurt nog veel meer in het onbewuste, het neemt ook alle informatie op die via je zintuigen worden waargenomen. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft ligt heel gedetailleerd opgeslagen. Daardoor kan je van een bepaalde geur heel blij of juist verdrietig voelen, eigenlijk zonder dat je dit in de gaten hebt.

Wanneer er in jouw leven veel negatieve ervaringen hebben plaatsgevonden, kan het onbewuste op een voor jouw verkeerde manier geprogrammeerd zijn. Bijvoorbeeld wanneer vroeger steeds maar tegen jou gezegd werd: “jij kunt ook niets hè” of “jij doet ook nooit wat goed”, dan ontwikkeld zich in het onbewuste een patroon van “ik kan niets en ik doe alles verkeerd”. Dit typische patroon komt vooral voor bij mensen met sterke faalangst en onzekerheid. Als deze mensen iets doen is er altijd de angst om het verkeerd te doen, ook al weten ze rationeel dat ze het wel kunnen. Zo werkt het onbewuste, een sterke motor in jezelf die je maar met moeite de baas kunt. De oplossing is in theorie eenvoudig. Het onbewuste dient te worden geherprogrammeerd om de ongewenste patronen en overtuigingen om te vormen tot een patroon wat jou wel helpt. Het herprogrammeren van het onderbewustzijn kan effectief en snel gebeuren door middel van Hypnose.