Wat denk jij dat er met deze vrouw aan de hand is?

Kun je nadat je dit verhaal hebt gelezen vertellen wat er aan de hand is?

Te vaak denkt men ach jij bent dik en elk pondje gaat door het mondje dus je hebt het alleen aan jezelf te wijten. Is dat wel zo? Weet jij zeker dat dit aan de hand is?

Dit verhaal laat je wellicht een andere kant zien.

Laten we wat minder hard zijn in ons oordeel naar anderen. Wij weten vaak de achterliggende gedachten niet. Ook ons moment van reageren en de manier waarop heeft te maken met wat wij geleerd hebben. Maar wie zegt dat dit de enige waarheid is? Of………

Ik stel aan de hand van dit verhaal ook geen diagnose. Wat ik wel heb gedaan is met deze vrouw in gesprek gaan en vooral te gaan luisteren. Daar begin je mee luisteren, exact en precies luisteren naar wat er daadwerkelijk gezegd wordt.

 

 

Merel (fictieve naam) staat krampachtig op. Haar rug, benen, buik en armen doen zeer. OMG het is weer gebeurd haar keel voelt schraal met betraande ogen trekt ze de wc door. Het is weer gebeurd!

Ze is de tel kwijt, hoe vaak is dit al gebeurd vandaag? Ze weet het niet meer, de hele dag is in een roes aan haar voorbij gegaan.

Waarom ben ik zo zwak en kan ik niet gewoon sterk zijn? Haar hele leven staat in het teken van deze “ziekte”. Dit was de laatste keer is de gedachte die zij elke dag heeft. Maar het is net of iemand anders haar lichaam overneemt om juist datgene te doen wat zij niet meer wil.

Was het vanmorgen dat ze de boodschappen deed? Netjes het lijstje aanhouden en er dan thuis achter komen dat ze toch weer te veel had gekocht. En dan begint het weer……..

Elke dag gebeurt het opnieuw zonder uitzondering. Iedere dag weer vechten tegen een kracht en een macht waar ze niet van kan winnen.

De avond is al gevallen en het besef dat ze vandaag niet geleefd heeft maakt haar verdrietig, teleurgesteld en boos. En toch…… heeft ze vandaag gedaan wat zij normaal ook doet. De kinderen geholpen met opstaan en aankleden, eten gegeven niets bijzonders gewoon de dagelijkse routine, eigenlijk.

Op het schoolplein aardig en vrolijk doen tegen andere moeders en vaders en vooral aan de buitenwereld laten zien dat zij de perfecte moeder is. Dit herhaalt zij iedere dag. Niemand ziet de vrouw achter dit masker dat grote nare geheim wat haar van binnen en van buiten kapot maakt en verteerd. Er is eigenlijk nooit iemand die vraagt hoe het werkelijk met haar gaat. Alleen haar jongste die kan haar zo aankijken en vragen waarom mama zo verdrietig is.

Hoe lang draagt ze dit masker al?

Ze weet het nog precies het moment van de confrontatie. Het was op school 13 jaar was ze. Zolang draagt zij dit geheim al met zich mee. Maar waarom wilde ze ook alweer slank zijn? Wie had haar gezegd dat zij niet goed genoeg was? Was zij echt zo dik, toen? Waarom heeft zij zichzelf zo gepijnigd al die jaren?

Ze was 13 en heel naïef, nu is ze 35 en is er nog niets veranderd. Hoewel, er is wel degelijk iets veranderd in haar leven ze is moeder, vrouw, vriendin, collega, dochter. Haar leven is veranderd maar zij zelf nog niet. Nog steeds dat meisje van 13, alleen wat ouder!

Wat was er gebeurd?

  • Is zij in ernstige mate en een lange tijd gepest?
  • Heeft ze iemand verloren waar ze veel van hield?
  • Heeft ze te maken gehad met geweld, agressie of bedreiging?
  • Is ze slachtoffer van verkrachting, seksueel misbruik of incest?
  • Is ze slachtoffer van kindermishandeling?
  • Heeft ze een zwaar ongeluk meegemaakt?

Bovenstaande redenen en nog tig anderen kunnen de boosdoener zijn van dit gedrag. Wat de werkelijke reden is…… daar zijn we samen achter gekomen en gelukkig gaat het nu stukken beter met haar.

Wil je ook eens met mij in gesprek neem dan contact op. Ik wil dolgraag met jou aan de slag om je kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te maken.

Liefs, Simone