Heb jij last van flashbacks van een gebeurtenis? Komt die gebeurtenis steeds terug overdag of in je slaap (nachtmerrie). Ben je erg schrikachtig, gespannen of erg onrustig. Wanneer dit aan de orde is dan kan het zijn dat je trauma is gegroeid en vele malen versterkt wordt. Dit kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

PTSS ontstaat meestal direct na een trauma maar het kan ook een aantal maanden duren. In de psychiatrie wordt PTSS onder de noemer angststoornissen ingedeeld. Niet altijd even handig.

Een PTSS ontstaat omdat de persoon in kwestie een zeer schokkende gebeurtenis (ook wel trauma of psychotrauma genoemd) heeft meegemaakt. Op het moment dat het gebeurde heb jij je waarschijnlijk hulpeloos en/of machteloos gevoeld en voel jij je nog steeds zo.
Je neemt het jezelf kwalijk dat je niets hebt gedaan (omdat je dat simpelweg niet kon) om het te voorkomen. Alle gevoel van veiligheid lijkt volledig te zijn verdwenen. Niet iedereen krijgt last van PTSS het gaat om ongeveer 10 procent van de mensen die een traumatische ervaring hebben ondergaan.

Er zijn een heleboel oorzaken bekend, hieronder een aantal die het meest voorkomen:

  • Je bent seksueel misbruikt.
  • Je was betrokken bij een ongeluk, of je was er getuige van.
  • Je bent misschien zelf wel een slachtoffer van geweld, bedreiging, fysiek geweld, of misschien wel getuige bij een geweldsincident of een ongeluk.
  • Verlies van familie, vrienden of vriendinnen in oorlogssituaties of terroristische aanslagen.
  • Verlies van een dierbare ongeacht de relatie of de leeftijd.

Ieder mens is uniek en verwerkt schokkende gebeurtenissen op eigen wijze. Niet iedereen die iets schokkends heeft meegemaakt krijgt PTSS. Het hoe en het waarom is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren die je meer vatbaar maken. Dit zijn onder andere:

  • Eerdere schokkende of traumatische ervaringen;
  • Depressiviteit of andere psychische problemen;
  • Als er in je familie psychische problemen voorkomen.

Wil je meer weten of advies neem dan contact met mij op ik help je graag verder op je pad!

Liefs en wellicht tot ziens!
Simone