Sociaal Panorama
Het “Sociaal Panorama” is een model ontwikkeld door de sociaal psycholoog Lucas Derks. Lucas ontdekte dat mensen zich onbewust een plek in hun sociale omgeving geven. Daardoor ontstaat een landschap, een panorama, een drie dimensionale kaart, waarin relevante personen en groepen een plaats innemen.
En waar zij zelf ook een bepaalde plek hebben.
De plaats en de afstand van de ander tot het imaginaire zelfbeeld bepaalt de relatie met de ander. Zo zal een dierbare in je sociaal panorama meestal dichtbij en helder worden ervaren.
Maar ook iemand die je schrik aanjaagt of waar je bang voor bent kan wel eens te dichtbij staan. Voor elke sociale omgeving, waar we bij horen, hebben wij een een apart sociale panorama ingevuld.
Het Sociaal Panorama kan je voor heel veel dingen inzetten.
Zo kan je zelfbeeld, het hoe kijk IK tegen mezelf aan verbeteren. Of hoe sta ik waar en in welke situatie en wie staan er om mij heen waardoor ik mij kleiner voel of juist krachtiger.
Het zelfbeeld geeft namelijk voortdurend onbewust je sociale positie aan. Hoe je jezelf ziet tussen anderen. Dit geeft je de mogelijkheid om na te gaan of dit zelfbeeld in de juiste verhouding staat tot de context.
Het zelfbeeld zegt ook iets over eventuele belemmerende overtuigingen die je hebt. Je “eigen plek” bepaalt je zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Verder geeft het werken met het model je de mogelijkheid het sociale panorama van anderen te verbeteren. Het innerlijke sociale panorama ontstaat onbewust, het kan bewust gemaakt worden en het kan worden veranderd. Als jij je door iemand geïntimideerd voelt, staat degene die intimiderend is in je sociaal panorama te centraal, groot en/of dichtbij. Je hebt het gevoel dat er op je neer gekeken wordt, dat je klein bent, …
Met dat beeld gaan wij werken zodat jij je niet meer geïntimideerd voelt en zekerder van wie je bent.
Sociaal-emotionele problemen
Met dit inzicht kunnen we sociaal-emotionele problemen van allerlei aard (therapeutisch) behandelen. Denk hierbij aan:
* Het creëren van (positief) zelfbeeld
* Rouwverwerking
* Traumaverwerking na bedreiging
* Het verbeteren van (intieme) relaties en/of gezinsverbanden
* Jouw plek op de werkvloer in verhouding tot je collega’s of werkgever
* Oplossen van conflicten en of spanningen op de werkvloer
* Verbeteren interactie met groepen
* Jouw plek in jouw gezin/familie
* Gezondheid
* Karma
* En nog zoveel meer…….
Het Sociaal Panorama werkt ook heel effectief op het gebied van overgewicht, emotie eten, of andere eetstoornissen maar ook het loslaten van het overtollig gewicht is vaak geblokkeerd. Met het Sociaal Panorama is het niet ongebruikelijk dat de reden waarom hierdoor helder wordt.
Lucas Derks geeft nog steeds les in het Sociaal Panorama en dit jaar heb ik de opleiding consultant van het Sociaal Panorama afgerond. Lucas geeft op zo een leuke manier les en heeft zoveel verschillende manieren om iets te benaderen dat elke dag bij hem in de “klas” een feestje is. Ik ben trots op het feit dat ik van Lucas Derks zelf heb mogen leren. Het voelt nog steeds als een cadeautje.